ŞIRNAK / İDİL - Oyalı İlkokulu

Köyümüz

Oyalı-bucak merkezi, Şırnak ilinin İdil ilçesine bağlı bir köydür. Köyümüzün kürtçe ismi Delave Qesrê´dir.

Tarihçe

Köyün adının, delawekasre adında bir helen komutanın kalesinin isminden geldiği söylenmektedir. Köyün ilk yerleşimcileri olan süryaniler zaman içinde köyü boşaltıp yerlerine köye yakın yerlerde yaşayan halk yerleşmiştir.

Coğrafya

Şırnak iline 98 km, İdil ilçesine 23 km uzaklıktadır. Köy dağların eteklerinde kurulmuş önünde uçsuz bucaksız ovalar vardır. Bu özelliğinden dolayı avantajlı durumda bulunur.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Yazlari çok sıcak, kışları ise ılık geçmektedir. Genel olarak iklimi Şırnak gibi karasal olmamakla birlikte daha cok Mardin´e benzemektedir. Zaten 1946 yılına kadar Mardin´in Nusaybin ilçesine bağlı bir köy idi.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 2864
2000 2263
1997 1432

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde iki cami, bir sağlık ocağı ve biri ilkokul(Oyalı) diğeri ortaokul(Mevlana) olma üzere iki okul bulunmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi bulunmaktadir. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilizedir.

Yayın: 24.11.2012 - Güncelleme: 24.12.2020 16:08 - Görüntülenme: 3545